31 juli 2014

Op zoek naar water.

Jueves 31-7-2014

Eindelijk klaar met het ophalen van de 44 pallets en staat alles op de finca. Deze klus was wel heel erg tijdrovend. Nu kunnen we meer bezig zijn met de werkelijke opbouw van zaken. In onze zoektocht naar specifieke dingen op de finca, zijn we op zoek gegaan naar waar men zegt dat er meer waterbronnen en putten moeten zijn.

Enkele dagen geleden kwam de oude eigenaar met haar zoon langs en zij wezen een plek aan waar een put moet hebben gezeten.

De volgende dag ben ik gaan graven op plek die was aangewezen en nog geen 5 minuten na het weghalen van wat puin en grond was daar een pvc buis en hoorde ik een plons toen er wat stenen invielen.

Nog met een touw van 30 meter met een gewicht eraan geprobeerd de bodem te voelen, nog een touw van 8 meter, nog een van 3 meter en nog geen bodem.
Om de pvc buis ligt een betonnen vloertje die hier en daar stuk is en erom heen was een muurtje gemetseld die de jaren niet heeft overleeft.
Nog maar even bedenken hoe we deze put in gebruik kunnen nemen en een mooi bouwwerk van kunnen maken. Dit was toch wel de verrassing van de week. Er schijnen nog meer van deze putten te zijn, een ligt midden in het maisveld. Deze kan waarschijnlijk nog worden aangewezen door een oude medewerker van deze oude finca.

Wateropslag bak.

Alweer enige tijd geleden dat er een blog is verschenen van Finca Castrovello.
De afgelopen tijd is er veel gebeurd, maar door de drukte kwamen we helaas  tijd te kort om te schrijven.
Na een bezoek van de oud medewerker van de finca zijn we meer te weten gekomen over hoe het hier 25 jaar geleden moet zijn geweest. 
De plaatsen van de diverse waterbronnen werden aangewezen en er werd verteld dat er een heel irrigatiesysteem zit in de grond. Helaas zijn een heleboel van de buizen stuk gereden bij het frezen van het terrein gedurende de laatste 20 jaar. De resten van de plastic buizen steken overal uit de grond. Dat wordt graven eerdaags.

Om het water van de put te gebruiken als drinkwater kunnen we een analyse laten uitvoeren door de apotheek. Hier in Castro wordt door veel huishoudens bron of grondwater gebruikt, al dan niet met filter er tussen.
Onze fotograaf Zoe is 3 weken geweest en heeft enkele mooie beelden gemaakt op de finca.

Door het vreemde weer van de laatste tijd, regen, zon en de laatste weken veel warmte groeit alles de pan uit. De mais, aardappelen, kool en het onkruid.
Een boer uit de omgeving heeft de rest van het land gemaaid en voor ons 92 balen gemaakt en 36 rollen gedroogd gras. Prima wintervoorraad voor de dieren.
Bij warm of nat weer zijn we begonnen met de sloop van de binnenhokken in de varkensstal om de nieuwe indeling te kunnen maken.Het puin wordt hergebruikt als vulling in de fundering of in de bestrating.


Ook het snoeien en het kappen van de bomen heeft prioriteit om te zorgen dat er voldoende hout is voor de winter. De bomen achter het huis worden/moeten gekapt omdat er scheuren zijn ontstaan en ze de uitbreiding van het gebouw in de weg staan.Helaas hebben we op een ochtend moeten constateren dat al onze kippen dood in het hok lagen met doorgebeten keel of afgebeten kop. Onder het hok door is naar alle waarschijnlijkheid een genetkat gekropen om zijn slag te slaan.
Nu begrijp ik waarom de hokken hier allemaal zo zwaar zijn uitgevoerd in GaliciĆ«. Zelfs de buitenruimte is afgedekt met een net tegen roofvogels. 
Nu we op lokatie zijn merken we dat de plannen bijgesteld moeten worden voor wat betreft de functies van de gebouwen en wat we op welke plaats moeten doen. 
Enige tijd geleden raakten we aan de praat met een man in de kroeg en die deed ons een mooi aanbod. Hij heeft een finca met 3500 kersenbomen, en we mogen er zoveel hebben als we willen, wel de lekkerste kers er nog op enten.
Mooi aanbod waar we in november zeker gebruik van gaan maken.

Gezinsuitbreiding op de finca.

Sinds 2 weken hebben we 2 nieuwe Mastiff 's op de finca.
De hond staat bekend als goede zelfstandige waakhond.
Voorlopig groeien ze als kool en spelen veel met elkaar.