06 februari 2015

Januari 2015

Enero 2015We begonnen het jaar goed, we zijn 3 weken in Nederland geweest! Heerlijk incognito, de weken waren voor de kinderen en om zaken te regelen. 
Onze mooie VW transporter was na 8 maanden modderen niet in te voeren. Ten minste zonder een kapitaal te betalen. We hebben hem in Nederland verkocht. Dus nu op zoek naar een Spaans exemplaar.

We waren nog in Nederland toen Arion ons belde, hij was een vriendin van ons tegengekomen en had onze website www.fincacastrovello.com gelezen en was heel enthousiast geworden na het lezen van onze opzet. Wel, het was zo snel geregeld, hij wilde wel 2 weken komen. Wij kwamen zondagavond aan en Arion op dinsdag. Ondanks dat we verteld hadden hoe wij wonen, was hij niet te stoppen. We hebben een tent voor hem in het huis geplaatst met bed en winterslaapzak, fleece slaapzak en dekbed. Bleek een beetje te warm te zijn haha, maar ja, je wilt natuurlijk niet dat hij het koud heeft. Een gaskachel voor hem gekocht en hij heeft z’n eigen plek om te slapen en te chillen.


Het blijkt al gauw dat Arion van aanpakken weet, pakt alles aan, en dan bedoel ik ook alles, en helpt waar nodig is. Carina bedankt voor het enthousiast maken van Arion! Het was grandioos!

De laatste weken hebben we veeeel gedaan, het blijkt ons een zeer positieve boost te geven, precies wat we echt nodig hadden, want we waren een beetje uitgeput naar Nederland vertrokken…
Arion houdt van bomen zagen, nou, omdat er bij ons 23 jaar niets aan boomonderhoud is gedaan, is er genoeg te doen. Roy had al een gedeelte schoongemaakt, en kan hij zich hier helemaal uitleven. Boven aan de bomencirkel was het vol gegroeid met struiken, overwoekerd kan je wel zeggen, dus daar is een terras vrij gemaakt en daar komt een plek om te “chillen”. Eerdaags even een bankje neerzetten..met een mooi uitzicht op de Finca!


De oprit naar het huis was al slecht, maar door wat regenbuien waren er toch weer kuilen in de weg gekomen. Ik sla de stenen tot gruis en Arion brengt ze naar het pad. Ziet er wel leuk uit, uiteindelijk krijgen we een fleurige opgang van rode steentjes.


De (open) ‘keuken’ is  onder handen genomen en weer toonbaar, en lekker schoon en leefbaar.

Er stond een afgezaagde vlier naast de koeienstal, met een kuit van 50 cm, de wortels groeiden ook naar binnen :p, na veel zagen en scheppen hebben Roy en Arion de boom kunnen verwijderen en nu wordt hier een houtopslag gebouwd voor de volgende winters, er moet nog een dakje op komen, maar dat komt wel goed.

Vandaag hebben we 45 kersenbomen gekregen en gisteren een bos druivenranken, dat alles moet nog ‘even’ geplant worden. Er wordt gezegd dat de druiven het hier niet zouden doen, maar het is toch het proberen waard. Inmiddels is staan er 35 in de grond, nu nog de laatste gaan planten. 
 Arion heeft z’n eerste boom geplant.We hebben het TOP gehad met Arion! We hebben Arion nog een beetje van de omgeving laten zien. Eerst natuurlijk de finca laten zien. Naar de feria (markt) in Castro en Chantada, in Chantada is er ook een veemarkt, alles om een beetje de sfeer te proeven hier. Letterlijk, in Castro heeft hij genoten van pulpo, een geliefde maaltijd hier in Galicie.
Af en toe even relaxen met de honden en een wandeling naar San Mamede gemaakt.

Ook zijn we naar Montforte de Lemos gereden, de wijngaarden bij de el Mino laten zien en daar de druivenstekken opgehaald. 
Kennis gemaakt met de plaatselijke bevolking in de kroeg, 
even langs Linda en André geweest voor n bakkie en de finca van Isa en Antonio bekeken. En als klap op de vuurpijl, een uurtje voordat hij vertrok met de trein naar Santiago, naar de thermen in Ourense, dat was een heerlijke warme afsluiting!


Vanuit Nederland heeft AndrĂ© en Linda, Nederlandse vrienden die hier een steenworp vandaan wonen, wat laatste spullen van ons meegenomen, hij heeft onze aanhanger geleend en kon daarom ook wat spullen voor zichzelf vervoeren. Daar waren we natuurlijk heel blij mee. Dus ook een rol dik plastic die we in de opslag hadden liggen. Die hebben we nu over ons dak gelegd, twee extra handen is zooo handig! In ieder geval wonen we nu veel prettiger, het vocht blijft buiten de deur, en het regent niet meer in en het is s’avonds stukken warmer. 
En gelukkig maar, want de winter stoomt nog even door. Net op tijd voor de sneeuw is het dak geregeld. Maar het blijkt mee te vallen, overdag smelt de sneeuw doordat de zon doorbreekt. Voordat wij deze plek kochten zeiden ze dat het 1 of 2 dagen zou sneeuwen of vriezen in het jaar :p. Ja het weer is overal in de war, het is bijna niet meer te voor spellen. En toen werden we wakker....

De honden zijn enorm gegroeid, na drie weken heel goed verzorgd te zijn door Isabel en Antonio J. Drogo was meegenomen naar hun huis en loopt nog regelmatig terug naar zijn honden vriendinnen. 


Ze zijn al weer gewend dat wij er zijn. Het is een leuk stel bij elkaar. Banjer en Boef zijn u gewoon los overdag, rennen s’morgens na het eten het bos in en komen na een uurtje terug en blijven de hele dag op de finca. Drogo moeten we nog even leren dat hij hier weer woont J Gewoon lekker eten geven en wat aandacht! En dat blijkt te lukken.


Eerdaags gaan we verlichting regelen op de Finca, ik kan niet wachten. Ik snap een beetje hoe het is als je geen zicht hebt, ik doe al veel op de tast en je zesde zintuig wordt daardoor ook ontwikkeld, maar eerlijk gezegd, vind ik wel dat het genoeg ontwikkeld is nu.


Off the grid!!
 
Inmiddels is dit oud nieuws!  We hebben stroom, dus Licht, mobieltjes kunnen opgeladen worden, laptops gebruikt, filmpjes kijken op de laptop. Wat een verbetering!! De volgende stap is de buitenverlichting te regelen, zeer binnenkort  Wel….We genieten er volop van.Het blijkt dat een mens veel kan hebben, ontberingen kan doorstaan, geen huis, regen, kinderen in Nederland,  het is allemaal een pittig proces, maar we zitten nu warm bij de houtkachel en gaskachel als het nodig is en we gaan richting zomer, dus we zij er klaar voor.
Dit jaar willen we (heel graag!) ons huis gebouwd hebben, we gaan voor zo veel mogelijk ecologisch, maar gebruiken zo veel mogelijk de bestaande bouwwerken. We liepen een beetje tegen de muur hier, daar de deuren niet allemaal zo makkelijk open gingen voor ons.
Ook willen we weer kippen en een paar schapen, maar dat komt als we wat meer tijd hebben.
We zitten hier heel goed, missen wel de kinderen, en de mensen waar we van houden, doordat het internet zo langzaam is, kunnen we nog niet skypen, dat is wel afzien voor beide kanten. Hopelijk komt dat eens goed, want contact met elkaar blijkt toch een eerste vereiste te zijn! Wel lieve mensen Tot het volgende blog!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.