19 juni 2014

Ambachtelijke bakkerij


Lunes 16-6-2014

Na een daverende overwinning van Nederland op Spanje zaten we nog na te genieten in de kroeg en we beseften dat het al laat was en dat de bakker op dit moment volop aan het werk moest zijn.
We besloten even langs te gaan bij "O Forno de Castro"



We klopten op het raam en er klonk een stem "de deur is open". 

Wij naar binnen en daar waren de bakkers bezig het deeg te wegen terwijl de ander er bollen van maakte. Dit was de eerste handeling voor het rijzen van het brood op de plank.







Na het rijzen van het eerste bolletje werd het deeg in een tweede handeling in vorm gemaakt.
Aan de manier van werken kon je zien dat de bakkers goed op elkaar waren ingesteld want, behalve de uitleg die door de eigenaar aan ons gegeven werd, werd er onderling weinig gesproken. Dit was ook op andere dagen zo beaamde de eigenaar.


Ongeveer twee en een half jaar geleden besefte de eigenaar dat het leven voor hem een andere wending moest krijgen en verliet hij zijn baan als chauffeur om met zijn gezin weg te gaan uit de hectiek van de stad en wat voor zichzelf te gaan doen in zijn geboorte dorp. Hij huurde de bakkerij en wilde met kwaliteitsproducten en grondstoffen een goed en betaalbaar product op de markt brengen. Zijn filosofie, "hoe kan je voor duizenden mensen in de stad een goed product op de markt brengen zonder dat de kwaliteit er onder lijdt".



Het was makkelijker om kleinschalig een goed product op de markt te brengen.
De bakkerij, heeft als enige elektrische machine in de ruimte, de kneedmachine.
Verder zijn er twee enorme steenovens van 4-5 meter doorsnede, die op hout gestookt worden door de bakker zelf. 







Een van de ovens heeft een draaimechanisme zodat die van buitenaf bediend kan worden en de producten er makkelijker in en uitgehaald kunnen worden.




De andere oven is van vaste stenen  die met een plank gevuld wordt.
Meesterlijk was het om te zien hoe vakkundig dit gebeurd door de bakkers in onderlinge samenwerking. Ieder is op zijn taak ingesteld en het verbaasde ons hoeveel handelingen  het brood onderging voordat het in de oven belande.







Nadat het brood in de ovens waren gebakken werden de broden uit de draaioven overgeheveld naar de vaste oven voor het laatste deel van het bakproces.
De uiteindelijke producten hebben we niet afgewacht want na twee en een half uur in de bakkerij vielen onze ogen dicht van vermoeidheid. De bakker had nog 4 uur voor de boeg tot 8 uur s'morgens.
S'middags bakt de dochter van de eigenaar de zoetere producten zoals taartjes.



De grote gevarieerdheid in producten en de wijze waarop de bakkerij draait na 2,5 jaar is voor zo'n kleine bakkerij toch bijzonder. 
Zie hier een greep uit de producten.



Empanadas, gevuld met tonijn, of kip of vlees. heerlijk.


Taartjes met diverse zoete vullingen.


Eierkoeken.


Cupcakes, Magdalena's.


Tulband.



En natuurlijk het dagelijkse brood.
Bij deze bakker bestellen wij ons volkorenbrood wat speciaal op bestelling gemaakt wordt, omdat er verder weinig volkoren gegeten wordt in deze regio.
"Una barra integral" en de volgende dag ligt het brood klaar.
 

5 opmerkingen:

  1. Hallo Roy en Mia, wat leuk om jullie blog iedere keer te lezen. Dacht even dat jullie zelf een bakkerij begonnen waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjee.....leuk verhaal.....zeer informatief!!! Kan me zo voorstellen dat dit een leuke ervaring was en mooi om zulke contacten te maken in het dorp. Je geeft me trouwens een idee...om ook hier gewoon integral te bestellen. Nooit aan gedacht. xxx, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, Mario, niet nodig hoor, het brood is hier heerlijk en wanneer je weet HOE het gemaakt is, smaakt het nog lekkerder. Abrazo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om te lezen lieve Mia en Roy.
    Liefs van ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.